Zobacz wszystkie

Udogodnienia dla odwiedzających

Kiedyś posterunek celny, później willa dyrekcji, dziś część Hydropolis. Od pierwszych dni nowego roku wejście do Centrum Edukacji Ekologicznej prowadzi przez urokliwy budynek przy ul. Na Grobli 17.

 

 

Charakterystyczna willa, po renowacji elewacji i przebudowie wnętrz, otrzymała wielofunkcjonalny charakter. W części przyziemia znajduje się strefa dedykowana gościom: z kasami, poczekalnią oraz toaletami. Pomieszczenia usytuowane na piętrach przeznaczone zostały pracownikom Hydropolis. – Nowa siedziba to większy komfort dla zwiedzających Hydropolis, a także większy komfort dla całego naszego zespołu. Zyskaliśmy reprezentacyjny pawilon kasowy i miejsce, w którym w momencie wzmożonego ruchu grupy szkolne lub goście indywidualni mogą oczekiwać na wejście – zachwala inwestycję Rafał Zagrobelny, menedżer Hydropolis. Szczególne wrażenie sprawia nowy pawilon wejściowy z przeszkloną elewacją. Znajdująca się w nim lada kasowa jest efektownie podświetlana, przywołując skojarzenia z pęknięciami na krach lub z lodowcowymi szczelinami. Wszystkie udogodnienia są dostępne dla osób z ograniczoną mobilnością.

Ponad stuletnia willa była pierwotnie miejską rogatką, pełniącą rolę posterunku celnego. W 1910 roku, po odkupieniu od miasta, stała się budynkiem administracyjnym wrocławskich wodociągów. W latach powojennych zaadaptowano ją do funkcji mieszkalnej dla ówczesnej dyrekcji MPWiK.